Blog


Wekelijks kun je mijn column lezen in "Prettig Weekend", een populaire krant voor de regio Waterland e.o. Lees hieronder mijn column!

Focus op: Urbex in Duisburg (15-11-2017)

Aanstaande zaterdag ga ik met een deel van de Fotocommunity naar Duisburg om te fotograferen. De foto-excursie speelt zich af op het terrein van de voormalige staalfabriek Thyssen-Eisenwerk, waar tot 1985 dagelijks vele tonnen ijzererts verwerkt werden. Voor een groot deel is het in oude staat gebleven, juist vanwege de industriële sfeer die het uitstraalt. Een ultieme locatie voor prachtige fotografie. Ik heb het wel eerder over urbexfotografie gehad maar met de club zijn we nog niet eerder naar deze locatie geweest. We gaan weer HDR toepassen om de sfeer nog eens extra te benadrukken. Verder gaan we heel contrastrijk in het zwart wit fotograferen. Industrie is altijd prachtig in zwart wit. Wat ook aan de orde komt is macrofotografie. Prachtige industriële details fotograferen die er veelvuldig te vinden zijn. Wat je ermee creëert is een bepaalde abstractie die je kunt gebruiken voor prachtig illustratief materiaal. Ik verwacht dat er door de deelnemende leden heel veel beeldmateriaal zal worden geplaatst op Facebook . Ik kijk er nu al naar uit. Jammer dat ik nog maar 1 plekje beschikbaar heb.

 

Focus op: Profielfoto (8-11-2017)

In het huidige tijdperk met Social Media heeft eigenlijk iedereen een profielfoto nodig. Natuurlijk verschilt het per persoon hoe daarmee wordt omgegaan en voor welk doel het wordt gebruikt. Een zakenman op LinkedIn zal andere eisen stellen aan een profielfoto dan een tienermeisje op Instagram. Toch is er ook een overeenkomst. De profielfoto is eigenlijk een reclamefoto. Reclame van de persoon in kwestie, die er op zijn voordeligst wil uitzien. Bij zakelijke foto’s vraag ik altijd wat de geportretteerde wil uitstralen. De foto is tenslotte belangrijk voor het vertrouwen dat hij nodig heeft van zijn volgers/klanten. Een advocaat zal een andere uitstraling nodig hebben dan een hondentrainer om maar een voorbeeld te geven. De hondentrainer zou ik in de natuur fotograferen, casual gekleed en de advocaat keurig in pak bij een zakelijk gebouw of in de studio. Voor degene die zelf een profielfoto maakt geef ik hier wat tips. Bij een profielfoto gaat het om het gezicht. Verwijder daarom storende elementen in de achtergrond. Fotografeer enigszins van boven af, dit werkt bijna altijd in je voordeel (geen onderkin). Ik vind ook dat een profielfoto om jóuw gaat en niet om je partner of kind. Ga dus alléén op foto. Kies eventueel tot slot nog een attribuut dat bij je persoonlijkheid past. Ik hoop een aantal van jullie profielfoto’s terug te vinden. Laat het me weten!

Focus op: Agenda 2018 (1-11-2017)

We zijn druk bezig met het plannen van alle Fotocommunity activiteiten voor volgend jaar. De agenda moet voor iedere fotograaf iets te bieden hebben. Onder de leden zijn fotografen die zich voornamelijk bezig houden met natuurfotografie, of fotografen die juist graag mensen cq. portretten fotograferen. En er is een categorie die vooral het abstracte/industrie/urbex-achtige aanspreekt. Zo proberen wij dus ook onze workshops, cursussen en excursies in te delen. Het is altijd een leuke uitdaging om weer een interessant aanbod te kunnen presenteren. We zorgen ieder jaar dat we de agenda op orde hebben op de Open Dag. Dit jaar valt die op 11 november. Dus fotografie-liefhebbers; vanaf 11 november wil ik jullie uitnodigen om onze agenda op de website te bewonderen. Tot 2018 zijn er nog een aantal leuke activiteiten gepland. Zo komen de fotografen die graag portretteren aan hun trekken tijdens Casttlefest Winteredition. En de urbexfotografen gaan naar Duisburg om in een oude Staalfabriek te fotograferen. En ik mag ze weer begeleiden, wat heb ik toch een leuk beroep! Ik heb er nu al zin in.

 

Focus op: Open Dag Fotocommunity (25-10-2017)

Waarschijnlijk heb je het al gelezen hier in Prettig Weekend, maar we hebben binnenkort Open Dag van Fotocommunity Waterland. Ieder jaar probeer ik daar weer een feestje van te maken. Ook dit jaar heb ik weer gekeken of ik iets leuks kon bedenken voor de amateurfotografen in Waterland. Volgens mij is het wel gelukt. Deze dag zal ik een demonstratie geven van Modellenfotografie op een gave oude Motor. Hoe bouw je de studio op, hoe stel je de flitsers in en hoe werk je met de modellen. Verder zijn er allerlei producten van Tamron, Multiblitz en Fuji waarmee de bezoekers kunnen experimenteren. Het assortiment bestaat uit verschillende lenzen zoals bv. telelenzen, macrolenzen, zoomlenzen etc., en verschillende flitsers zoals studioflitsers en portable flitsers. Leek me namelijk leuk voor de fotografen zodat ze met de producten de modellen kunnen fotograferen. Zo wordt het een beetje gecombineerd. Leden van onze leuke club zijn ook aanwezig voor alle vragen die bezoekers hebben over de Fotocommunity. Ik zie het een beetje als mijn doel om zoveel mogelijk fotografen de fotografiebeleving te geven die nodig is om vooral lekker te blijven fotograferen. Want het is zo leuk om te doen!

Focus op: Modellen (18-10-2017)

Tijdens de Open Dag van de Fotocommunity op 11 november geven we o.a. een demonstratie Modellenfotografie. Hierbij komen camera en belichting aan de orde. Maar een perfecte foto ontstaat door de interactie van fotograaf en model. Natuurlijk is het fijn als het model een natuurlijke schoonheid bezit maar daar hangt een mooi plaatje niet alleen vanaf. Een model moet zich open en natuurlijk op kunnen stellen. Daar ben je als fotograaf mede verantwoordelijk voor. Ook is het handig om vooraf een doel te hebben waar je naar toe werkt. Waar is de foto voor bedoeld; voor een make-up reclame of om een auto te promoten. Allereerst cast je hiervoor een model dat past bij het onderwerp, je laat haar stylen en opmaken en dan ben jij als fotograaf aan de beurt om het plaatje af te maken. Het zal gek klinken maar communicatie is de belangrijkste factor. Ik probeer altijd eerst goed door te spreken waar ik naar toe wil werken en ga dan met geduld aan de slag. Tijdens de shoot blijf ik communiceren en geef complimentjes als zij het goed doet. Veel beginnende fotografen gaan teveel af op het model. Verwachten dat zij haar ding doet maar jij als fotograaf moet aangeven wat je wilt. Het is jouw resultaat en jouw handtekening staat eronder!

 

Focus op: Fotografie op Texel (11-10-2017)

Texel is een heel fotogeniek eiland. Dat weet iedereen. Dat is dan ook de reden dat wij bijna elk jaar een foto-excursie organiseren naar Texel. Deze is eigenlijk altijd volgeboekt. Het is ook niet zo vreemd want je hebt er zee, mooie luchten, fraaie duinen en de prachtige Slufter. Er zijn veel schapen, mooie grassen, weidevogels en zeehonden. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Toch kun je de excursie ook anders invullen. Creatief fotograferen in bekende gebieden. Denk aan structuren, belijningen beweging etc. Dit wordt een beetje het thema van Texel 3.0. De slufter is een prachtig kwelderlandschap omringd door duinen. Met de natuurlijke belijningen kun je prachtige abstracte foto’s maken. Verder kun je macrofotografie toepassen op de grote diversiteit aan grassen, duinbegroeiing en overige flora en fauna. En ook de duinen en het strand zorgen voor mooie belijningen. Eigenlijk is één dag te kort om alles te kunnen fotograferen maar aan de andere kant, dan blijft er nog iets over voor een volgende keer.

 

Focus op: Photoshop Elements (4-10-2017)

Als fotograaf streef je ernaar foto’s te maken die geen bewerking nodig hebben. Onder gunstige omstandigheden lukt dat natuurlijk ook. Maar er zijn ook redenen waardoor je kunt kiezen, of zelfs móet kiezen voor een bewerking van je foto. Denk maar aan eenvoudige bewerking als het verwijderen van rode ogen of het verwijderen van storende elementen in je foto. Aanstaande zaterdag geef ik de cursus ‘Photoshop Elements Basis’. De onderwerpen die ik zal behandelen zijn niet alleen om je foto een compleet ander uiterlijk te geven. Soms om bijv. een uitsnede te maken van je foto. Of waar sommige fotografen mee zitten, hoe verklein ik mijn bestand zodat hij geschikt is voor bijv. websites. Toch ben ik van mening dat je een foto ook wel eens een hele uitgebreide bewerking kan geven. Voor een reclame opdracht bijv. om een specifieke sfeer neer te zetten. In ieder geval zou ik bewerkingen niet, zoals enkele verstokte analoge fotografen, totaal afwijzen. Deze mensen beweren vaak dat een bewerkte foto niet meer onder de noemer ‘fotografie’ valt. Ik denk daar anders over, het voegt iets toe en maakt je foto (nog) sterker.

 

Focus op: ‘Leer Fotograferen’ (26-9-2017)

Wat is de tijd toch enorm veranderd. Als ik kijk naar de fotografie heeft dit een enorme ontwikkeling doorgemaakt in een hele korte tijd. Dit betekent voor de branche dat je snel moet schakelen en je aanbod als ondernemer moet aanpassen aan de behoefte. Voor mij als fotograaf betekent dit dat ik heb geconstateerd dat fotografie veel toegankelijker is geworden voor de consument, en dat zij behoefte hebben aan kennis op het gebied van fotografie. De cursus ‘Leer Fotograferen’ is eigenlijk altijd volgeboekt en zelfs overboekt. Hierdoor hebben we extra cursussen ingepland om toch iedereen de gelegenheid te geven deel te nemen aan de cursus. En wat een geluk dat ik het zo ontzettend leuk vind om mijn kennis over te dragen. Je ziet de cursisten groeien en ik kijk iedere week weer uit naar het moment dat het huiswerk wordt ingestuurd. Wat ik erg leuk vind is het enthousiasme waarmee de cursisten beginnen aan fotografie. Het aantal fotografen is door het digitale tijdperk verdriedubbeld. Uiteraard bestaat er veel niveau verschil maar het is een boeiende ontwikkeling. Toch merk je dat er ook weer animo is voor analoge fotografie compleet met het ontwikkelen in de doka. Hier draait het echt nog om de ambacht ‘fotografie’. Ook erg leuk!

 

Focus op: Foto-expositie zwart-wit (19-9-2017)

Ik ga ervan uit dat degene die mijn column regelmatig leest, geïnteresseerd is in fotografie. Dus daarom zou ik je van harte uit willen nodigen om de foto-expositie te komen bekijken die vanaf aanstaande dinsdag, de 26e, open is voor publiek. De expositie is een verzameling foto’s van leden van Fotocommunity Waterland met het thema zwart-wit. Het is een heel gevarieerd assortiment, groot afgedrukt, en ik ben er zó trots op. Er is zoveel talent ontstaan in de club. Zwart wit is een bewust gekozen onderwerp omdat het veel mensen aanspreekt. Ook verveeld een foto in zwart wit niet snel. Er is een selectie gemaakt waarbij ik heb gelet op originaliteit, techniek en emotie in de foto. Het surrealistische aspect in zwart wit geeft een extra dimensie aan de foto’s. Ik denk dat het voor veel mensen leuk is om even binnen te wandelen. De Fotocommunity groeit nog steeds en het talent ook. Ik ben erg benieuwd hoe de expositie zal worden ontvangen door de bezoekers. We gaan deze exposities herhalen dus ‘feed back’ is welkom. Kom langs en geef je mening, daar kan ik wat mee!

 

Focus op: Fotografie en mijn dochter  (12-9-2017)              

Mijn passie is fotografie, dat is wel bekend en als vader vertel ik dan bevlogen over mijn vak tegen mijn dochter. Ik wil mijn passie graag delen met Claire. Maar dit werkt dus juist averechts. Hier ben ik dan ook mee gestopt. Maar wát overkomt mij vorige week… Claire komt thuis uit school en vertelt dat ze dit jaar een extra vak op school heeft gekregen en je raadt het al, dit vak is fotografie. Mijn hart maakte een klein sprongetje. Ik vind het zo leuk dat zij zich gaat bezighouden met dit prachtige vak. Claire is voor haar opleiding in principe meer bezig met illustraties en de verwerking ervan maar fotografie past hier heel goed bij. Ik heb nog een eenvoudige spiegelreflexcamera beschikbaar waar ze mee kan starten. Ik heb natuurlijk even gekeken hoe het lesprogramma eruit ziet en ik was blij verrast. Na dit schooljaar kan zij alles vertellen over diafragma, sluitertijden, compositie, flitsers etc. Ook wordt de creativiteit heel erg ontwikkeld. Er wordt aandacht besteed aan diverse iconische fotografen van nu en vroeger. Ed van der Elsken bijv. die zich in zijn tijd (1925-1990) al bezighield met straatfotografie. Ik ben reuze benieuwd hoe Claire zich zal gaan ontwikkelen. Nu kan ik mijn passie wel met haar delen!

 

Focus op: Time Lapse (5-9-2019)

Afgelopen dinsdagavond, tijdens de bijeenkomst van onze Fotocommunity, is het thema ‘Time Lapse’ behandeld. Time Lapse is eigenlijk niets meer dan een fotofilmpje van foto’s die achter elkaar gemaakt zijn, in een vooraf ingestelde tijd. Je kunt de foto’s om de paar seconden of minuten schieten, maar ook één keer per uur of per dag. Na afloop omstaat een filmpje waarbij een lange tijd, in het kort wordt weergegeven. Zo kun je bijv. een bloem open zien komen door iedere paar uur een foto te maken. Bij veel camera’s is zo’n time Lapse functie ingebouwd. Bij camera’s die dit niet hebben zal de fotograaf dit handmatig moeten doen. Het lastige is dan dat dit heel veel tijd kost. Het doel van deze vorm van fotografie is natuurlijk heel anders dan de reguliere vorm. Toch is ook dit ontzettend leuk om te doen en ben je creatief bezig met fotografie. Tijdens de avond zijn er verschillende leuke filmpjes voorbijgekomen. Bij één filmpje was te zien dat in snel tempo de rij van bezoekers bij de rommelmarkt op de Graaf Willemlaan groeide, en opeens heel snel verdween nadat het hek open was gegaan. Wil je weten of jouw camera ook een time Lapse functie heeft? Kom dan langs om het te onderzoeken.

Focus op: Nieuwe Ronden Nieuwe Kansen (29-8-2017)

Lekkere vakantie gehad? Ben je weer helemaal opgeladen? Prima moment om nu eindelijk al je goede voornemens uit te voeren. Of het nu gaat over sport of hobby, veel mensen hebben na de vakantie hernieuwde spirit om iets op te pakken. Voor de fotografen onder ons zou ik willen adviseren om dit keer écht je camera ter hand te nemen en erop uit te gaan. Alleen of in groepsverband maakt niet uit. Waar jij je goed bij voelt. Fotograferen leer je door het veel te doen. Ook af en toe flink blunderen hoort erbij maar ga het gewoon doen. Voor sommigen geldt dat ze wellicht een cursus kunnen gebruiken en voor andere is dat niet nodig maar die kunnen bijv. wel wat inspiratie gebruiken. Ik merk bij mijn cursisten, en ook bij leden van de Fotocommunity, hoe inspirerend het gezamenlijk fotograferen eigenlijk is. Het delen van kennis maar ook van creativiteit is hierbij de belangrijkste factor. Maar ook de gezelligheid speelt een grote rol. En niet verder vertellen hoor.….maar ook ik vind het superleuk om met een groepje cursisten op pad te gaan. Mijn kennis over te dragen aan anderen, maar ook de humor en gezelligheid die het brengt vind ik heel tof! Ik hoop dat ook jullie veel fotografieplezier beleven in dit nieuwe seizoen.


 

Focus op: een goede fotograaf    (25-7-2017)         

Ik fotografeer al heel lang zoals jullie weten. En er wordt mij wel eens gevraagd; wat maakt iemand nou een goede fotograaf? Volgens mij is daar geen pasklaar antwoord op. Ik denk dat de toeschouwer bepaald wat hij of zij van een foto vindt. Dit is dus heel persoonlijk. Wel vind ik dat je als fotograaf moet weten waar je mee bezig bent en wat je doel is. Je bepaald vooraf wat je wilt bereiken en je bezit de technische kennis om dit tot stand te brengen. Men name de technische kant vraagt veel ervaring en kennis. Daarnaast is creativiteit een element dat het uiteindelijke resultaat van een foto bepaald. Creativiteit kun je ontwikkelen en verbeteren. De één heeft hiervan van nature meer in huis dan de ander maar ook deze ontwikkeling vraagt tijd. Dus je zou kunnen zeggen dat ervaring een groot onderdeel is van wat een goede fotograaf in huis moet hebben. De afbeeldingen mogen niet door toeval goed zijn ‘geschoten’. Dit is vaak het geval bij de beginnende fotograaf. Dit is natuurlijk helemaal niet erg het hoort bij het ontwikkelingsproces. Het bovenstaande geeft wel aan dat je niet na één basiscursus een bordje ‘Fotograaf’ op je deur moet hangen. Daar is wel veel meer voor nodig. En of ik een goede fotograaf ben hahahaha….. Oordeel zelf!

Fijne zomer!!